O συνδιασμός σωστής διατροφής και άσκησης έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα;Είναι ο τρόπος που γυμνάζεστε σωστός και αρκετός για να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος;

Κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και μια καινούργια μαγική συνταγή για την απώλεια βάρους. Ειδικά τώρα που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών εμφανίζονται οδηγίες, με κρυμμένα έως τώρα μυστικά για το αδυνάτισμα, σε περιοδικά, φυλλάδια «ειδικών ευεξίας», τηλεοπτικές εκπομές και διαφημιστικά σποτ. Όμως η διαδικασία απώλειας βάρους και συγκεκριμένα του περιττού λίπους απο το σώμα δεν έχει μυστικά. Ήταν και θα παραμείνει η ίδια σε κάθε εποχή. Φυσικά δεν είναι άλλη απο το συνδιασμό μιας σωστά καταρισμένης υποθερμιδικής διατροφής με ποικιλία τροφών και της άσκησης. Σημαντικό είναι να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους και αποδεχτούμε κάποιες σκληρές αλήθειες. Για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν υπάρχει «τοπικό αδυνάτισμα» αλλά συνολικό, ότι πρέπει να έχουμε υπομονή για να δούμε καλά αποτελέσματα και ότι η αλλαγή που θα καταφέρουμε εξαρτάται πολύ απο την αρχική κατάσταση του σώματός μας.

Έχοντας τα παραπάνω κατα νού ας δούμε μερικά έξυπνα βήματα που θα κάνουν την άσκηση ακόμη πιο αποδοτική.

Στην μείωση του λίπους η άσκηση αντοχής παίζει μεγάλο ρόλο. Επικεντρωθείτε αρχικά στην συχνότητα με την οποία ασκείστε και όχι στην ένταση. Για παράδειγμα δεν είναι αρκετό να επισκέπτεστε το γυμναστήριο 2 φορές την εβδομάδα για 2 ώρες ενώ όλες τις υπολοιπες μέρες της εβδομάδας δεν είστε καθόλου δραστήριοι. Είναι προτιμότερο να ασκήστε καθημερινά για λιγότερη ώρα (πχ 45΄με 1 ώρα). Εάν έχετε συνηθίσει να ασκήστε καθημερινά π χ για 20΄ απλά αυξήστε τα σε 40΄με 50΄ κτλ. Προτιμήστε την αερόβια γυμναστική με περπάτημα, τζόκινγκ, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση, χορό κ α με εναλλαγές μεταξύ τους εαν υπάρχει δυνατότητα.

Για ακόμη μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας και ενεργοποίηση του λιπώδους ιστού προσπαθείστε να εκτελέσετε ασκήσεις με αυξομειώσεις στην ένταση όπως πχ εάν έχετε επιλέξει το τζόκινγκ, ξεκινήστε στο συνήθη ρυθμό σας για μερικά λεπτά, μετά τρέξτε 2-3΄ και επιστρέψτε στον προηγούμενο ρυθμό. Επαναλάβετε τα «διαλείμματα τρεξίματος» ανα μερικά λεπτά έως ότου τελειώσει η διάρκεια της προπόνησής σας.

Αν και η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αεροβική άσκηση, η αναερόβια άσκηση είναι επίσης ωφέλιμη για να τονωθούν και να αποκτήσουν καλύτερη εμφάνιση συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και βέβαια για να αυξηθεί ο βασικός μεταβολισμός. Αυτή είναι και η μόνη ελπίδα για «τοπικό αδυνάτισμα» εννοώντας την καλύτερη εμφάνιση ενός συγκεκριμένου σημείου του σώματός μας. Στοχευμένες ασκήσεις με βαράκια ή αντιστάσεις 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.

Βέβαια αν δεν συνδιαστούν με την απαραίτητη αερόβια γυμναστική και σωστή διατροφή δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, όσο κι αν γυμνάσετε τους κοιλιακούς μύες, αν δεν μειωθεί ο λιπώδης ιστός δεν θα είναι ορατή η προσπάθειά σας.

Τέλος, προσπαθήστε να γυμνάσετε όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματός σας εναλάσσοντας τις ασκήσεις που κάνετε αποφεύγοντας να μένετε σταθεροί σε μια καθημερινή ρουτίνα και θυμηθείτε ότι θα πρέπει να βρείτε την ισορροπία μεταξύ προσεγμένης διατροφής, επάρκειας θρεπτικών συστατικών και άσκησης για το βέλτιστο αποτέλεσμα.