Καθώς το καλοκαίρι έφυγε και έχουμε πλέον γυρίσει στην καθημερινή μας ρουτίνα, είναι μία ευκαιρία να μπούμε σε ένα καθημερινό πρόγραμμα και στη διατροφή μας.

 

Είτε έχετε ως στόχο να χάσετε τα κιλά που πήρατε στις διακοπές σας, είτε να διατηρήσετε το βάρος σας, θυμηθείτε ότι την περίοδο αυτή η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε τον έλεγχο του βάρους και της υγείας μας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

 

 

  • Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών! Κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανα, μαρούλι, καρότα, σέσκουλα, ρόδια, μήλα, αχλάδια, μανταρίνια, ακτινίδια, σταφύλια είναι μερικά μόνο από τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της εποχής που διανύουμε. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως και ποικιλία αυτών, έτσι ώστε να λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες που είναι απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού, όπως βιταμίνες C, Eκαι A.
  • Καταναλώστε σούπες! Καθώς ο καιρός κρυώνει μία ζεστή σούπα είναι ότι πρέπει για να σας ζεστάνει και να ανακουφιστείτε προσωρινά από τα συμπτώματα των πρώτων κρυολογημάτων. Παρασκευάσετε μόνοι σας τις σούπες, αποφεύγοντας τις έτοιμες που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ, προσθέστε μπόλικα λαχανικά και αποφύγετε την προσθήκη κρέμας γάλακτος ή τυριών. Καταναλώνοντας μία σούπα ως γεύμα, θα σας χορτάσει ικανοποιητικά, προσδίδοντάς σας λίγες θερμίδες αναλογικά με τον όγκο τους.
  • Φάτε όλα τα γεύματά σας! Ο οργανισμός χρειάζεται επαρκή ενέργεια για να επιτελεί ικανοποιητικά τις λειτουργίες των διάφορων συστημάτων του, μεταξύ άλλων και του ανοσοποιητικού. Έτσι, είναι σημαντικό τόσο για την θωράκισή του, όσο και για τον έλεγχο της πείνας και του βάρους μας το να μην παραλείπουμε γεύματα.
  • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωσή σας! Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορείτε να ενυδατωθείτε είτε πίνοντας νερό, είτε κάποιο άλλο ρόφημα της επιλογής σας, όπως τσάι, χυμό ή αναψυκτικό. Προσέξτε όμως, οι χυμοί και τα αναψυκτικά μπορούν να σας φορτώσουν με περιττές θερμίδες και ζάχαρη, γι’ αυτό προτιμήστε νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη. 6-8 ποτήρια είναι συνήθως αρκετά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε υγρά.