Δείτε γιατί υπερτερεί το μητρικό γάλα έναντι του γάλακτος του εμπορίου και γιατί οι νέες μητέρες δεν πρέπει να φοβούνται το θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας εξαιρετικός δεσμός μεταξύ της μητέρας και του νεογνού, με πολλά οφέλη στην υγεία και των δύο.

Δεν υπάρχει πιο ευτυχισμένη στιγμή από αυτή που μία γυναίκα γίνεται μητέρα. Μετά από 9 μήνες εγκυμοσύνης, ο θηλασμός χαρακτηρίζεται ως η φυσική συνέχεια, καθώς η μητέρα εξακολουθεί να τρέφει το βρέφος. Το μητρικό γάλα παράγεται από τους μαστικούς αδένες και καλύπτει τις βασικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού στα πρώτα στάδια της ζωής του. Η αξία του μητρικού γάλακτος και του θηλασμού γενικότερα είναι ανεκτίμητη, καθώς προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία τόσο του νεογνού όσο και της μητέρας. Στο νεογνό:

  • Προσφέρει αναλογία θρεπτικων συστατικών σύμφωνα με τις ανάγκες του νεογνού. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε πρωτεΐνες είναι όση χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών του νεογνού, με τη σωστή αναλογία (40% καζεΐνη, 60% πρωτεΐνη ορού) ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνεται η νεφρική του λειτουργία. Ακόμη, το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (με εξαίρεση τη βιταμίνη Κ).
  • Παρέχει αντισώματα για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος, ενώ παράλληλα προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών.
  • Προστατεύει από πιθανές γαστρεντερικές ανωμαλίες, που μπορεί να οφείλονται σε μη ανεκτές θρεπτικές ουσίες, μιας και το γαστρεντερικό σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.
  • Προάγει την ανάπτυξη ενός ψυχικού δεσμού με τη μητέρα του, καθώς έχουν μια συνεχή σωματική επαφή.

Στη μητέρα:

  • Βοηθά στην απώλεια του πλεονάζοντος βάρους που συνήθως οι γυναίκες παίρνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παραγωγή γάλακτος κατά τους πρώτους μήνες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια έως 2 kg/μήνα, εφόσον η μητέρα ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Δε συστήνεται η έναρξη μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας, μιας και αυτή ενδέχεται να επηρεάσει τη γεύση του γάλακτος και τη συγκέντρωση θρετικών συστατικών σε αυτό.
  • Συνεχίζει η διακοπή της εμμηνου ρύσης, προστατεύοντας τα αποθέματα σιδήρου και μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης δεύτερης εγκυμοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Υπάρχει μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία.
  • Προκαλεί συστολές στη μήτρα, βοηθώντας την να επανέλθει στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση.
  • Εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

Συμπερασματικά, ο θηλασμός αποτελεί μια σημαντική διαδικασία για την υγεία του βρέφους και της μητέρας. Οι νέες μητέρες συνήθως φοβούνται το θηλασμό, θα πρέπει όμως να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματά του έναντι του γάλακτος του εμπορίου και να κάνουν τη σωστή επιλογή για την υγεία του βρέφους τους.